Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Johnson lijdt pijnlijke nederlaag in parlement

De Britse premier Boris Johnson heeft dinsdagnacht een gevoelige nederlaag geleden in het Lagerhuis. Daar maakten parlementariërs de weg vrij voor een stemming over een voorstel dat moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal uit de EU stapt.

De parlementariërs stemden met 328 tegen 301 stemmen voor een motie waarmee ze de parlementaire agenda kapen, zodat ze later over hun eigen plan kunnen stemmen. Meerdere Conservatieven stemden tegen de regering van Johnson en dat gaan zij woensdag waarschijnlijk weer doen. Johnson heeft al bekendgemaakt dat deze parlementariërs niet meer voor de Conservatieve Partij in het parlement mogen zitten.

Johnson zei direct na de stemming in het parlement dat als de motie woensdag wordt aangenomen, de enige optie is dat er nieuwe verkiezingen komen. “Ik wil geen verkiezingen, maar het kan dan niet anders. Als de motie wordt aangenomen gaat de Brexit nog jaren duren.”

Lees meer: Britse Parlement kan woensdag no deal-Brexit blokkeren – Boris Johnson wil dan nieuwe verkiezingen

2. Inflatie jaagt huren fors op, voor nieuwe huurder gaat het helemaal hard

Woninghuren worden doorgaans jaarlijks per 1 juli aangepast en sinds 2017 is sprake van een opgaande lijn. Ook nu blijkt dat weer uit cijfers: de woninghuren waren in juli gemiddeld 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, constateert het CBS op basis van nieuwe cijfers. De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen met 2 procent en van sociale huurwoningen bij overige sociale verhuurders met 3,3 procent. In de vrije sector gingen de prijzen met 3,3 procent omhoog.

De gemiddelde huurstijging was wat hoger dan in juli 2018, toen er een prijsgroei van 2,3 procent in de boeken werd gezet. Huren stijgen vooral omdat de inflatie in Nederland flink is opgelopen, zoals ook te zien is in de onderstaande grafiek.

De woninghuren waren in juli gemiddeld 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

3. Italië krijgt een regering die minder hard blaft tegen Brussel

Woensdag presenteert de Italiaanse premier Conte zijn nieuwe kabinet, nadat de ledenbasis van de populistische Vijfsterrenbeweging dinsdag akkoord ging met de vorming van een nieuwe coalitie met de centrum-linkse partij PD. Hiermee staat de rechts-populistische Lega buitenspel.

Naar verwachting stelt de nieuw regering zich minder hard op tegenover Brussel als het gaat om migratie, maar willen beide partijen wel ruimte houden voor een expansief begrotingsbeleid voor Italië. Dat kan spanningen opleveren voor het land dat een staatsschuld van meer dan 2.000 miljard euro meetorst.

4. Grondpersoneel van KLM legt werk neer: zes Europese vluchten geschrapt

KLM schrapt woensdag zeker zes Europese vluchten vanwege de werkonderbrekingen door het grondpersoneel en de cateringservice van de luchtvaartmaatschappij. Tussen 8 en 10 uur 's ochtends leggen zij het werk neer omdat ze ontevreden zijn met de cao. De vakbond FNV wil dat het personeel een hoger loon krijgt, dat meer medewerkers een vast contract krijgen en dat er betere roosters komen. KLM biedt een cao voor drie jaar, waarbij medewerkers in totaal 6 procent meer loon krijgen in drie stappen.

Reizigers die woensdagochtend wel met KLM naar Europese bestemmingen vliegen, kunnen geen ruimbagage meenemen. Passagiers die niet zonder ruimbagage willen reizen, kunnen hun vlucht kosteloos omboeken.

5. Matthijs van Nieuwkerk schaamt zich totaal niet voor salaris 6 ton bij publieke omroep

Hij spreekt er zelden over, maar dinsdag gaf coryfee Matthijs van Nieuwkerk bij het MAX-programma Sterren op het Doek aan dat de 6 ton die hij verdient bij de publieke omroep voor het programma DWDD, wat hemzelf betreft prima kan. Volgens Van Nieuwkerk hoort er bij zijn inzet en het aantal programma's dat hij maakt een hogere beloning.

6. Spaans zonnebedrijf met Nederlandse tintje door aandelenverkoop €200 miljoen waard

Soto Solar klinkt Spaans en het bedrijf opereert ook vanuit Madrid met grootschalige zonne-energieprojecten in Spanje. Maar achter deze firma zitten de Nederlandse bedrijven Stecc en Hartenlust Group. En die boeren goed: Soto Solar meldde dinsdag dat de verkoop van 50 procent van de aandelen voor 100 miljoen euro aan een groep particuliere beleggers is afgerond. De onderneming haalt ook groeigeld op voor nieuwe investeringen.

7. Groeiende verontwaardiging om oude olieplatforms in de Noordzee die Shell wil laten staan

De Britse overheid heeft zich de woede van Europese Commissie en vijf EU-landen op de hals gehaald omdat het een deel van ontmantelde olieplatforms in de Noordzee wil laten staan. Een plan dat uit de koker van Shell komt, schrijft de Britse krant The Guardian. Een "grotesk idee" en een "tikkende tijdbom", noemen de Duitsers het voorstel van de Britten.

In de komende 30 jaar moeten enkele honderden olieplatforms in de Noordzee worden ontmanteld, enorme stukken infrastructuur die elk even hoog als de Eiffeltoren kunnen zijn. Dat is een kostbare onderneming. De Britse regering wil het idee van Shell steunen om één stalen omhulsel en de betonnen basissen onder drie Brent-platforms te laten staan.

8. Als Donald Trump wil dat de beurs stijgt, moet hij minder twitteren

Met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 wil Donald Trump graag dat de beurs en de economie het goed doen. Economen van Bank of America Merill Lynch hebben een tip: uit een statistische analyse blijkt dat de Amerikaanse beurs het structureel iets slechter doet op dagen dat Trump veel twittert, en beter presteert als de president minder van zich laat horen via het sociale medium.

Trump kan dus zelf bijdragen aan een beter beursklimaat.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van dinsdag: